niedziela, 19 października 2014

"Besan" czyli mąka z ciecierzycy

Dość niedawno przeglądając różne blogi natknęłam się na przepis na mąkę z ciecierzycy. Czytając o jej zastosowaniu nie tylko kulinarnym bez zastanowienia postanowiłam ją zrobić. Jej wykonanie zajęło mi mniej niż 10 minut! A przepis jest dziecinnie prosty.


~Mąka z ciecierzycy ~

Składniki:
dowolna ilość suchej ciecierzycy

1. Cieciorkę podprażamy na suchej patelni:


2. Przekładamy do miski do ostygnięcia:


3. Mielimy partiami w młynku do kawy:


4. Gotową mąkę przesiewamy prze sitko i przekładamy do słoiczka:


I gotowe :)

Więcej o tej mące i jej zastosowaniu możecie przeczytać na tym blogu.

A TU przepis na pyszny omlet biszkoptowy z wykorzystaniem "Besan" :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz