sobota, 18 października 2014

Dwu smakowe fasolowe ciasto!

I znowu to pyszne, fasolowe ciasto. Tym razem jeszcze lepsze, bo dwu smakowe!
To danie powstało na potrzebę konkursu organizowanego przez Arla Apetina. Szczerze, nie myślałam, że może być jeszcze  lepsze, ale muszę przyznać, że było ;D (w szczególności część pomidorowo-bazyliowa) 

~  Dwu smakowe, fasolowe ciasto ~

Składniki:

spód:
kromka chleba
łyżka rozbełtanego jajka
3 łyżki mleka
przyprawy: sól, pieprz, czosnek

ciasto:
1/2 puszki białej fasoli
po 20g serka czosnkowo-ziołowego i pomidorowo-bazyliowego Arla Apetina
reszta jajka
czubata łyżeczka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawy: sól, pieprz, czosnek

+ dowolne dodatki (u mnie kosteczka sera żółtego)

Mieszamy mleko, łyżkę jajka i przyprawy. Chleb kruszymy, zalewamy masą mleczną i wyrabiamy jak ciasto. Fasolę odcedzamy, dodajemy resztę składników (prócz serków) i miksujemy na gładką masę. Masę dzielimy na pół, do jednej części dodajemy jeden a do drugiej drugi serek . Kokilkę smarujemy masłem, układamy kolejno: ciasto chlebowe, dowolne dodatki, następnie masy fasolowe, uważając aby się nie zmieszały. Pieczemy 35 minut w 180*C.

Jak widać na zdjęciu, tym razem wlałam trochę za dużo  masy do kokilki i ciasto zaczęło z niej wychodzić, ale to nie zmienia faktu, że było pyszne ;P



Dania z serkami kremowymi

2 komentarze: