sobota, 18 października 2014

"Czarne Złoto" w Dyniowym śniadanku ^^


Kolejny pochmurny dzień i kolejne dyniowe śniadanie tym razem przystrojone "czarnym złotem". 

Jak przeczytałam na jednej ze stron :

" Jest to naturalny cukier, wytwarzany z trzciny cukrowej. Ta słodka, smaczna substancja to dietetyczny produkt naturalnego pochodzenia, który może zastąpić biały cukier, sztuczne słodziki.
Ten czarny, gęsty i słodki syrop wytwarzany jest z łodygi trzciny cukrowej w procesie produkcji cukru trzcinowego. Z powodu swojego koloru i smaku syrop ten określany jest mianem „czarnego złota” i „czarnego cudu przyrody”. Dla zmagających się z nadwagą lub pragnących utrzymać szczupłą figurę pozytywną informacją będzie też to, że melasa zawiera zdecydowanie mniej kalorii niż cukier czy miód. Te tradycyjne i powszechnie znane produkty słodzące mają około 350-450 kcal, w każdych 100 gramach. W 100 gramach melasy znajduje się tylko 196 kcal. Melasa z trzciny cukrowej jest bogatym źródłem żelaza i wapnia. Łyżeczka melasy zawiera tyle wapnia co szklanka mleka, a żelaza tyle, co dziewięć jaj. Oprócz tego melasa zawiera również miedź, magnez, potas, cynk i witaminy z grupy B."

~ Dyniowy krem owsiany z siemieniem lnianym, jogurtem naturalnym i melasą z trzciny cukrowej ~

Składniki:
40g płatków owsianych
10g siemienia lnianego
100g puree z dyni
150g jogurtu naturalnego
cukier/miód/stewia
melasa z trzciny cukrowej

Płatki i siemię lniane wsypujemy do garnuszka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do napęcznienia. Następnie dodajemy puree z dyni, słodzidło i całość dokładnie blendujemy. Owsiankę przelewamy do miseczki, dodajemy jogurt i polewamy melasą.



Melasa z trzciny cukrowej to dość ciekawy produkt. Przypomina gęsty syrop o smaku, który mnie osobiście kojarzy się z suszonymi śliwkami ;P  
Cóż mogę jeszcze dodać... jest po prostu bardzo smaczny :)

1 komentarz: