wtorek, 28 października 2014

Fasolka w maślano-miodowym sosie na budyniu jaglanym ^^


Wczoraj wieczorem ugotowałam sobie fasolkę i stwierdziłam, że pół kilo to jednak troszeczkę za dużo jak na jeden raz. Postanowiłam dodać ją do śniadania, jednak miałam wątpliwości czy wkomponuje się w słodki budyń jaglany. Na szczęście moje obawy się nie ziściły i śniadanko mogę zaliczyć do jednego z ulubionych ^^
Fasolka pokryta maślano-miodowym sosem, na jogurcie i budyniu jaglanym, z dodatkiem kakaa i cynamonu, to jest to co łasuchy lubią najbardziej :P  


~ Budyń jaglany z fasolką szparagową, miodem, siemieniem lnianym, jogurtem naturalnym, kakaem i cynamonem ~

Składniki:
30g kaszy jaglanej
5g siemienia lnianego
150g fasolki szparagowej
150g jogurtu naturalnego
dowolne słodzidło

+ gorzkie kakao, miód, cynamon, łyżeczka masła

Fasolkę gotujemy w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy łyżeczkę masła i miodu, czekamy aż się rozpuszczą i pokryją fasolkę. Kaszę i siemię lniane mielimy, umieszczamy w garnuszku razem ze słodzidłem i gotujemy na wodzie/mleku do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przekładamy budyń do słoiczka/miseczki, dodajemy jogurt i fasolkę. Całość posypujemy kakaem i cynamonem.
Smacznego :)

1 komentarz: