sobota, 11 października 2014

Jesiennych smaków ciąg dalszy, czyli dyniowa owsianka :)

Dzisiaj w radiu mówili, że od rana ma świecić słoneczko,  a u mnie cały dzień pada deszcz. I gdzie tu sprawiedliwość ?
Nie da się ukryć, że za oknem mamy już prawdziwą jesień, więc najwyższy czas wpuścić ją do kuchni. Dlatego dzisiaj do przyrządzenia śniadania postanowiłam użyć jednego z moich ulubionych sezonowych smaków tej pory roku, czyli... dyni ^^
Uwielbiam smak pieczonej dyni, zapach kawy o poranku i tą delikatną słodycz cynamonu. I jeśli  połączymy owsianką wszystkie te składniki to otrzymamy coś... czego nie da się opisać słowami. Po prostu sami musicie spróbować :)


~Dyniowo - kawowa owsianka z jogurtem naturalnym,  miodem, orzechami włoskimi i cynamonem ~

Składniki:
40g płatków owsianych
150g pure z dyni
150g jogurtu naturalnego
miód/ cukier/stewia
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
łyżeczka cynamonu
pół łyżeczki przypraw do piernika
+ orzechy włoskie do dekoracji

Płatki zalewamy gorącą wodą i czekamy aż napęcznieją i miksujemy na gładką masę. Dodajemy pure z dyni, słodzidło, przyprawy i gotujemy, aż całość zgęstnieje. Następnie połowę owsianki przekładamy do miseczki a do drugiej dodajemy łyżeczkę kawy, mieszamy i dodajemy do poprzedniej. Jogurt także dzielimy na pół i postępujemy tak samo jak z owsianką. Na koniec dodajemy orzechy włoskie.

2 komentarze: