niedziela, 26 października 2014

Mocno kakaowy krem jęczmienny z jesiennym akcentem :)

Jak dobrze mieć dodatkową godzinę snu... dzisiaj wstałam trochę później niż zawsze, a to ze względu na zmianę czasu na zimowy. Oczywiście nie obyło się bez pomyłki... jak zawsze przy przestawianiu zegarków, miałam problem z określeniem właściwej godziny i gdyby nie moja kochana siostra wyszłabym godzinę wcześniej do kościoła i zapewne zorientowałabym się dopiero na miejscu.Gdy wróciłam z Mszy Świętej byłam baaardzo głodna, bo niestety mojego wewnętrznego zegara nie da się tak łatwo przestawić :PMiałam ogromną ochotę na coś ciepłego (bo trochę zmarzłam) gęstego i słodkiego co dałoby mi duuużo energii. I tak powstał gęsty krem kakaowy połączony moimi ulubionymi jesiennymi smakami, czyli gruszką i cynamonem. Mniam... ^^


~Kakaowy krem z kaszy jęczmiennej z cukinią, jogurtem naturalnym, gruszką, cynamonem i ziarenkami kawy rozpuszczalnej ~

Składniki:
40g kaszy pęczak
pół cukinii
2 łyżeczki gorzkiego kakao
łyżeczka cynamonu
miód/cukier/stewia
gruszka
kawa rozpuszczalna

Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie blendujemy na gładki, gęsty krem. Dodajemy startą na grubych oczkach i odciśniętą cukinie oraz słodzidło, kakao i cynamon. Wszystko gotujemy jeszcze przez chwilę, uważając aby krem się nie przypalił, a następnie przekładamy całość do miseczki. Dodajemy jogurt i pokrojoną w kosteczkę gruszkę. Na koniec posypujemy ziarenkami kawy.

Kto się skusi na taką miseczkę?   :)

2 komentarze: