piątek, 10 października 2014

Piątkowy a'la burger ze szpinakiem

Oto PAN BURGER, jest to pyszny lunch, bardzo szybki w przygotowaniu, można go zabrać ze sobą do pracy/szkoły/ na uczelnię i tam delektować się jego smakiem.


PAN BURGER :D

~ Burger z płatków jaglanych i otrębów pszennych ze szpinakiem + ziemniaczki ~

Skłądnik:
20g płatków jaglanych
5g otrębów pszennych
60g szpinaku 
pół trójkącika serka topionego
łyżeczka masła
przyprawy:sól, pieprz, czosnek, gałka muszkatołowa, ew.zioła prowansalskie/oregano)

Płatki i otręby  zalewamy gorącą wodą, doprawiamy (solą pieprzem,czosnkiem, ziołami)  i gotujemy do uzyskania bardzo gęstej masy. Następnie przekładamy ją do okrągłej szerokiej szklanki lub innego pojemniczka, który nada kształt naszemu burgerowi i odstawiamy do ostygnięcia. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy łyżeczkę masła, serek topiony i szpinak (u mnie mrożony) . Blanszujemy i doprawiamy do smaku czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy nasz burger ostygnie, wyjmujemy go z formy, przekrajamy na dwie części pomiędzy które wkładamy naszą masę szpinakową. Jeśli mamy taką ochotę burgera możemy podgrzać w piekarniku. Podajemy z ziemniaczkami :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz