wtorek, 14 października 2014

Pieczone, wytrawne, fasolowe pyszności :)


Dzisiaj miałam trochę czasu,aby wypróbować dopiero co wymyślony przepis. W sumie nie wiem jak go nazwać, dlatego w tytule zawarłam samą istotę tego dania ;P
Jak zawsze jest szybkie i proste do wykonania, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. 



Składniki:
(na 1 porcję)

spód:
kromka chleba
łyżka rozbełtanego jajka
3 łyżki mleka
przyprawy: sól, pieprz, czosnek

ciasto:
1/2 puszki białej fasoli
35g serka ziołowego almette
reszta jajka
czubata łyżeczka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawy: sól, pieprz, czosnek

+ dowolne dodatki (u mnie kosteczka sera żółtego)

Mieszamy mleko, łyżkę jajka i przyprawy. Chleb kruszymy, zalewamy masą mleczną i wyrabiamy jak ciasto. Fasolę odcedzamy, dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę. Kokilkę smarujemy masłem, układamy kolejno: ciasto chlebowe, dowolne dodatki i masę fasolową. Pieczemy 35 minut w 180*C.

Życzę smacznego, bo naprawdę warto poświęcić kilka chwil na zrobienie tego cuda :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz