niedziela, 12 października 2014

Sposób na czerstwe pieczywo, czyli wytrawny pudding chlebowy

Jak już kiedyś wspominałam, moja siostra dopiero zaczyna swoją przygodę z gotowaniem i wczoraj wieczorem poprosiła mnie, abym pomogła jej przyrządzić coś prostego na kolację. Jedyne co przyszło mi wtedy do głowy, to wytrawny pudding chlebowy. Chyba zgodzicie się ze mną, że to jest coś, czego po prostu nie da się zepsuć ;) 
Gdy tylko pudding wylądował w piekarniku, cały dom wypełnił się zapachem ziół i pieczonego sera. Dopiero wtedy zdałam sobie sprawę z tego, że był to wypiek jedno porcjowy. Mój brzuszek raczej nie był z tego powodu zadowolony ;D


A oto rezultat naszej wspólnej pracy :)
~ Pudding chlebowy z serem, szynką i ziołami ~

Składniki:
kilka kromek czerstwego chleba
jajko
1/2 szklanki mleka
ser żółty
szynka
łyżeczka masła
przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia

Kromki chleba i szynkę kroimy na mniejsze części. Ser trzemy na tarce o grubych oczkach. Kokilkę smarujemy masłem i układamy w niej kolejno warstwy: chleb, ser, szynka, chleb. Mleko, jajko i przyprawy mieszamy razem i wlewamy do kokilki tak, aby chleb nasiąknął. Pieczemy przez 25 minut w 180*C.

1 komentarz: