niedziela, 5 października 2014

Pieczona brukselka

Brukselka!!! :D
Nie wiem jak wy, ale mi gotowana brukselka jakoś nie wchodzi. Na szczęście znalazłam sposób na to, aby włączyć to cudowne warzywo do jadłospisu. Bo brukselka pieczona to zupełnie inna sprawa. Jest lekko chrupiąca, słodkawa oraz pozbawiona charakterystycznego zapaszku i goryczki. A do tego jej przygotowanie jest dziecinnie proste.
Pieczona brukselka może być podawana jako dodatek do obiadu lub jako przekąska.




~  Pieczona brukselka ~



Składniki:
dowolna ilość brukselki
dowolne przyprawy ( u mnie te )


Brukselkę obieramy z wierzchnich liści, kroimy w ćwiartki lub połówki. Następnie układamy w naczyniu do zapiekania i posypujemy  przyprawą. Całość przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika,(180*C 35-40 minut).
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz