wtorek, 11 listopada 2014

Białkowy omlet owsiany z niby dżemem ^^

Był sobie weekend... a czuję jakby go nie było, ale cóż poradzić, czas płynie i ani na chwilę nie chce się zatrzymać... Nie chcę myśleć o przeszłości, nie chcę też wybiegać myślami w przyszłość, przecież i tak nie mam na nie wpływu to czemu niby mam się nimi przejmować ;) Dlatego na razie cieszę się z tego co jest tu i teraz czyli słoneczkiem zaglądającym przez okno do mojego pokoju i kolorami jesieni, które cieszą oko za każdym razem gdy wyjrzę przez owe okno :)
Dzisiaj owsianka w trochę innej postaci, a mianowicie w formie białkowego omletu biszkoptowego z niby dżemem i słodkim, kremowym serkiem miodowym. Omlet wyszedł naprawdę puszysty i delikatny, a do tego ten "dżem"... po prostu pycha ^^

~ Białkowy omlet owsiany z niby dżemem jagodowym, serkiem twarogowym i pyłkiem pszczelim ~

Składniki:
30g płatków owsianych zmielonych na mąkę
3 białka jaja
pół łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cukru

niby dżem:
5g świeżo zmielonego siemienia lnianego
100g jagód
miód (opcjonalnie)

miodowy serek:
50g serka twarogowego
15ml maślanki
łyżeczka miodu
pyłek pszczeli

Białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Dodajemy mąkę owsianą, proszek do pieczenia i cukier i miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy pod przykryciem po kilka minut z każdej strony. W tym czasie jagody wsypujemy do garnuszka i podgrzewamy aż puszczą sok, dodajemy siemię lniane i mieszamy (opcjonalnie możemy dosłodzić). Serek mieszamy z maślanką i miodem. Omlet przekładamy na talerz i smarujemy serkiem, polewamy niby dżemem i posypujemy pyłkiem pszczelim :)

1 komentarz: