piątek, 21 listopada 2014

Budyń / Krem czekoladowy z awokado

Z serii: "Awokado w roli głównej"
W lodówce zostały mi jeszcze dwa bardzo dojrzałe awokado, więc postanowiłam zrobić z nich użytek. Z jednego przyrządziłam krem czekoladowy, którym od razu posmarowałam kromeczki chlebka bananowo-cynamonowego (obłędne połączenie), a z drugiego budyń też czekoladowy. Na pewno jeszcze nie raz do nich wrócę ^^
    
~ Budyń/ Krem czekoladowy z awokado ~

Składniki:
(na słoiczek)
2 mocno dojrzałe awokado
3 łyżeczki gorzkiego kakaa
3 łyżeczki miodu
woda/ mleko (jeśli ma wyjść budyń)

+ dowolne dodatki: orzechy, cynamon itp.

Awokado dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy kakao, miód i blendujemy. Dolewamy wodę/ mleko (tyle aby uzyskać odpowiednią konsystencję budyniu), mieszamy i przekładamy do miseczki. Jeśli wolimy krem, którym można posmarować kanapki lub ciasteczka, po prostu nie dodajemy wody/ mleka i przekładamy do słoiczka. W zależności od upodobania do kremu możemy dodać np. cynamon, orzechy  :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz