środa, 19 listopada 2014

Chlebek bananowo-cynamonowy

Mniam, chlebek bananowy...
Długo zbierałam się, aby go zrobić, ale w końcu się udało. Wyszedł naprawdę pyszny. Z chrupiącą skórką i cynamonowym aromatem. Szkoda, że upiekłam tylko jeden, bo coś czuję, że długo sobie nie postoi ;D

~ Chlebek bananowy ~

Składniki:
(na mały bochenek)
170g (szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej ( może być żytnia)
2 bardzo dojrzałe banany (~200g)
jajko lub łyżka świeżego mielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki soli
dodatki: rodzynki, daktyle, orzechy itp.

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek, cynamon, sól i dodatki. W drugiej rozgniecionego banana i jajko ( siemię należy wymieszać z wodą, zostawić na chwilę i używać jak jajko). Zawartości obu misek mieszamy do połączenia się składników. Ciasto będzie bardzo gęste, ale nie należy go rozcieńczać. Przekładamy je do formy i pieczemy w 170* przez około godzinę (do suchego patyczka).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz