czwartek, 6 listopada 2014

Cukinie nadziewane farszem pieczarkowo-awokadowym

Z serii: " Awokado w roli głównej"

Tym razem awokado ukryło się w cukinii ;P

Jakiś czas temu udało mi się dorwać w Biedronce okrągłe cukinie. Leżały sobie spokojnie w lodówce, czekając aż wpadnie mi do głowy jakiś pomysł na ich przyrządzenie.
No i doczekały się ;D 

~ Cukinie nadziewane farszem pieczarkowo-awokadowym ~

Składniki:
(2 porcje)
2 cukinie
500g pieczarek
awokado
przyprawy: sól, pieprz, czosnek, przyprawa do grillowanych warzyw

+ szynka, szczypiorek (można dodać inne dodatki według upodobania)

Odkrajamy wierzch cukinii, wydrążamy  i oprószamy środek solą (sól sprawia, że cukinia puści sok który należy odlać przed nałożeniem farszu). Pieczarki kroimy i podsmażamy na patelni.Awokado obieramy, usuwamy pestkę i rozgniatamy. Pieczarki, awokado, pokrojoną szynkę i szczypiorek mieszamy i doprawiamy do smaku. Cukinię oprószamy przyprawą do grillowanych warzyw, wypełniamy farszem, nakładamy jej "czapeczkę" i układamy w naczyniu żaroodpornym.Pieczemy przez  ~25 minut w 180*.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz