wtorek, 18 listopada 2014

Duszony jarmuż :)

Były już chipsy z jarmużu, owsianka jarmużowa, a dziś proponuję wam duszony jarmuż. 
Urzekł mnie swoim smakiem, który troszeczkę przypomina duszoną kapustę z tego przepisu, ale to chyba przez dodatek kminku. 

~ Duszony jarmuż ~

Składniki:
(1 porcja)
jarmuż (~150g)
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka ketchupu
przyprawy: sól, pieprz, czosnek staropolski, kminek

Jarmuż myjemy, wykrawamy z niego twarde części, siekamy. Na patelnię wrzucamy łyżeczkę masła, jarmuż, szczyptę soli i wlewamy trochę wrzątku. Przykrywamy patelnię pokrywką i czekamy aż jarmuż trochę zmięknie. Dodajemy przyprawy i dusimy jarmuż aż zmięknie. Dodajemy ketchup i czekamy aż trochę zagęści naszą potrawę. Na koniec dodajemy sok z cytryny i doprawiamy do smaku. 

3 komentarze:

  1. co to jest:czosnek staropolski?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest to przyprawa w której skład wchodzą m.in. czosnek, majeranek, kminek, szczypiorek i koperek. :)
      (http://www.kamis.pl/produkty/zio%C5%82a-i-przyprawy/czosnki/czosnek-staropolski-w-torebce.aspx )

      Usuń
  2. A czy nie zdrowiej samemu zrobić przeprawę -bez dodatków ??? ja tez robię swoje przyprawy -
    Skorzystam z przepisu -dziękuję :):):) w ogródku mam jarmuż :):):)

    OdpowiedzUsuń