wtorek, 4 listopada 2014

Pieczone awokado z jajkiem + pasta kanapkowa z awokado :)

Z serii: "Awokado w roli głównej"
Wczorajsza kolacja to po prostu hit ! Nawet mój tato, który ostatnim razem zraził się do awokado zjadając "zielony kamień", po skosztowaniu tego cuda sam zaczął wymyślać nowe wariacje smakowe z udziałem pieczonego awokado :D 


~ Pieczone awokado, nadziane szynką szczypiorkiem i jajkiem + kanapka z pastą z awokado ~

Składniki:
(2 porcje)
awokado
2 jajka
szynka
szczypiorek
2 kromki chleba
przyprawy: pieprz, sól

Awokado przekrajamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżeczką wydrążamy środek tak aby zmieściło się jajko. Środek oprószamy pieprzem i solą. Kroimy szynkę i szczypiorek i umieszczamy je w awokado. Owoce układamy w koszyczkach zrobionych z folii aluminiowej tak, aby się. nie przewrócił i umieszczamy na blasze do pieczenia. Na koniec do każdej połówki awokado wbijamy po jednym jajku i przyprawiamy. Ostrożnie wkładamy blachę do nagrzanego do 200* piekarnika, na 15-20 minut. W tym czasie możemy zrobić pastę do chleba z wydrążonego wcześniej miąższu. Wystarczy rozetrzeć go widelcem na gładką masę, dodać sól i pieprz i posmarować nią kromki chleba. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz