środa, 5 listopada 2014

Pieczone puree z ziemniaków i awokado :D

Z serii: "Awokado w roli głównej"
Wczoraj siedząc na przerwie i myśląc o tym jak można spożytkować kolejne awokado, wpadł mi do głowy pomysł... "a jakby tak zrobić z niego puree i upiec z dodatkami ?" i tak też się stało. Puree z awokado jest na prawdę przepyszne. Gdy go spróbowałam po prostu rozpłynęłam się z zachwytu, a mój tato, prawdziwy krytyk kulinarny powiedział, że takie coś mógłby jeść co dziennie. ^^ 

~ Puree z ziemniaków i awokado z dodatkiem szynki i szczypiorku + jajko ~

Składniki:
(2 porcje)
400g ugotowanych ziemniaków
awokado
przyprawy: sól, pieprz, czosnek

+ szynka, szczypiorek, jajko

Awokado obieramy ze skórki, rozkrajamy i wyjmujemy pestkę. Następnie miksujemy z ziemniakami na gładką pastę, w tym celu możemy użyć blendera lub po prostu zrobić to widelcem. Całość przyprawiamy, dodajemy szynkę, szczypiorek i przekładamy do kokilek. Na koniec, na środku każdej kokilki robimy płytkie wgłębienie i wbijamy jajko. Puree pieczemy przez 20-30 minut (tak aby białko jajka się ścięło) w temperaturze 200*.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz