niedziela, 2 listopada 2014

Po prostu granola :D

Jest dobrą alternatywą dla obklejonych cukrem i tłuszczem utwardzonym, sklepowych granoli typu crunchy.


Skłądniki:
500g płatków owsianych górskich
200g płatków żytnich
100g siemienia lnianego
100g sezamu
100g pestek dyni
100g pestek słonecznika
~6 łyżek płynnego miodu
(można dodać jakieś przyprawy np. cynamon)

Wszystkie składniki mieszamy i wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mieszankę wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180*, na około 30 minut, często mieszając, aby się nie przypaliła. Po wyjęciu zostawiamy do ostygnięcia. Gdy granola zrobi się sucha i chrupiąca, przekładamy ją do słoiczka :)

2 komentarze:

  1. i takiej domowej granoli nic nie przebije! można dodawać do niej wszystkie ulubione dodatki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny pomysł na zdrowe śniadanie...

    OdpowiedzUsuń