czwartek, 4 grudnia 2014

Gotowana pierś z kurczaka na kanapki

Gotowana pierś z kurczaka to dobry dodatek do kanapek zamiast gotowych wędlin ze sklepu, które zazwyczaj mają mnóstwo niepotrzebnych dodatków.

 
~ Gotowana pierś z kurczaka ~

Składniki:
pierś z kurczaka
małe ziele angielskie
mały listek laurowy
kilka ziaren pieprzu
sól 

Pierś z kurczaka myjemy i wrzucamy do gotującej się wody z listkiem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i solą (można dodać jakieś aromatyczne zioła, wtedy kurczak przejdzie ich aromatem). Gotujemy przez około godzinę. Po tym czasie wyjmujemy kurczaka, odsączamy i kroimy w plasterki. Jeśli chcemy, aby plastry były okrągłe, a mięso bardziej zwarte, należy przed wrzuceniem go do wody owinąć je nicią, tak aby utworzyć rulonik. 
Rosołek, który zostanie nam z gotowania kurczaka, możemy wykorzystać jako podstawę jakiejś pysznej zupki :)

1 komentarz:

  1. Jeszcze raz dziękuję za kanapkę .Bardzo mi smakowała :) Szczególnie polecam głodomorom , ponieważ jest bardzo sycąca.

    OdpowiedzUsuń