piątek, 5 grudnia 2014

Nachosy !

Czasem jest tak, że chciałoby się coś pochrupać np. podczas oglądania filmu, a w domu nie ma nic godnego uwagi. W takich przypadkach świetnie sprawdzają się pyszne i zdrowe nachosy. Są bardzo szybkie i proste w przygotowaniu.

~ Nachosy z dipem: barbecue i czosnkowym ~

Składniki:
150g mąki pełnoziarnistej
150g mąki kukurydzianej
250 ml wody
6 łyżek oleju rzepakowego
przyprawy: 2 łyżeczki soli
płaska łyżeczka cayenne
po 2 łyżeczki ostrej i słodkiej

Dip barbecue:
miseczka ketchupu
łyżeczka ostrej papryki
1,5 łyżeczki słodkiej papryki
Dip czosnkowy:
3 ząbki czosnku
150g jogurtu naturalnego
mała łyżeczka majonezu
przyprawy: sól, pieprz, czosnek staropolski

W misce łączymy ze sobą suche składniki, dodajemy gorącą wodę wymieszaną z olejem i wyrabiamy ciasto. Następnie dzielimy je na mniejsze części, cienko rozwałkowujemy i wykrawamy trójkąciki. Układamy je na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około 10 minut. 
Uwaga łatwo się przypalają!
Dip barbecue: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą.Dip czosnkowy: czosnek wkładamy na chwilę do nagrzanego piekarnika, aby się lekko podpiekł i zmiękł (wtedy nie będzie tak ostry). Mieszamy ze sobą jogurt, majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy.

2 komentarze: