niedziela, 28 grudnia 2014

Tamagoyaki

Znów wyszło słoneczko, a na dodatek w nocy przyprószyło jeszcze trochę śniegiem. Więc może by tak wyjść na sanki ? :D
Na śniadanie Tamagoyaki, czyli omlet japoński. Jest to ciekawe urozmaicenie zwykłego omleta :)


~  Tamagoyaki z szynką, szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi ~

Składniki:
3 jajka
łyżeczka wody
plasterki szynki
szczypiorek
pomidorki koktajlowe
przyprawy: sól, pieprz i dowolne zioła

Jajka wbijamy do miseczki, rozbełtujemy z wodą i doprawiamy. Kroimy szynkę, szczypiorek i pomidorki. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię, wylewamy część masy jajecznej tak, aby pokryła dno patelni. Posypujemy dodatkami i gdy lekko się zetnie, rolujemy. Omleta zostawiamy z jednej ze stron patelni i ponowne wylewamy na patelnię część masy, aby połączyła się z rulonikiem i pokryła wolną część patelni. Posypujemy dodatkami, rolujemy i powtarzamy wszystkie czynności, aż wykorzystamy całą masę jajeczną :)


Mała instrukcja obsługi ^^

1. Rolujemy
2. Przesuwamy
3. Wylewamy nową porcję

5 komentarzy:

  1. Fantastyczny pomysł! Wypróbuję na jakiś obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A myślałam, że omletem nie można zaskoczyć, a tu proszę, coś nowego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile wychodzi takich omletów?

    OdpowiedzUsuń