sobota, 31 stycznia 2015

Amarantus - placki

Placki z amarantusa są delikatne, lekko chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, jak dla mnie po prostu idealne. Wspaniale skomponowały się z makiem i cynamonem :)

~ Placki amarantusowe z makiem i cynamonem ~

Składniki:
20g mąki gryczanej
40g mąki z amarantusa (u mnie zmielony amarantus)
5g świeżo zmielonego siemienia lnianego
10g zmielonego maku
150g jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki sody
słodzidło

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na niej małe placuszki (1 łyżeczka = 1 placuszek) po kilka minut z każdej strony. Gotowe placki wykładamy na talerz i posypujemy cynamonem. Podajemy z dowolnymi dodatkami.


Karnawałowe Słodkości!

5 komentarzy:

  1. Czy można zamiast jogurtu naturalnego dać jogurt kozi? Albo zblendowanego banana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jogurt kozi nada pewnie ciut innego smaku, a banan słodkości. Myślę, że oba pomysły są warte wypróbowania :)

      Usuń
  2. wyglada pysznie u mnie amarnatus w wydaniu wytrwanym :) cleangoodfood.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń