czwartek, 15 stycznia 2015

Bezglutenowe placki z jabłkami

Wczoraj bardzo zasmakowały mi placki gryczane, dlatego dzisiaj zrobiłam bardzo podobne, tylko tym razem z kakaem i dodatkiem jabłka :)

~ Kakaowe placki gryczane z jabłkami ~

Składniki:
60g zmielonej kaszy gryczanej niepalonej
70ml (1/3 szklanki) wody
1 jabłko
1 łyżka naturalnego kakao
mniej niż 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
 1 łyżka soku z cytryny

+ plasterki jabłka

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki prócz jabłka. Jabłko kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do reszty. Powstałą masę na chwilę odstawiamy. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię, wykładamy na nią porcje ciasta (1 łyżka=1 placek) i smażymy z obu stron po kilka minut. Podajemy z kawałkami jabłka :)


Karnawałowe Słodkości!

1 komentarz:

  1. placki na bazie kaszy musiały być pyszne i nietypowe w smaku!

    OdpowiedzUsuń