środa, 7 stycznia 2015

Jajecznica

Powrót do szkoły...
Jak zacząć dzień? Może od jajecznicy podanej ze świeżym żytnim chlebem posmarowanym masłem i z plastrami pomidora? Tak, to jedna z najprostszych i najlepszych śniadaniowych opcji, jeśli akurat mamy ochotę na coś w wersji wytrawnej. Jest to pełnowartościowy posiłek, który zapewni nam sytość na długo :)
I pamiętajcie, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia :D

~ Najprostsza jajecznica ~

Składniki:
łyżeczka masła lub oliwy z oliwek
2-3 jajka
sól, pieprz

+ dodatki według uznania

Na patelni roztapiamy masło lub rozgrzewamy oliwę (w zależności na co się zdecydujemy, nasza jajecznica będzie miała zupełnie inny smak). Wbijamy jajka i energicznie mieszamy, tak, aby jajka były porządnie rozbełtane. Gdy jajecznica będzie gotowa, zdejmujemy ją z ognia i przyprawiamy do smaku (ważne jest, żeby jajecznicę solić dopiero pod sam koniec, wtedy użyjemy jej mniej). Całość mieszamy i przekładamy na talerz.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz