czwartek, 8 stycznia 2015

Kluski z serem

Znów zaczęły się próbne matury. Według mnie to nieludzkie kazać nam zostawać po lekcjach i pisać próbne matury do 17. O tej godzinie przecież człowiek już nie myśli, a szczególnie po całym dniu lekcji z przedmiotów ścisłych. Ale nic to, zawsze może być gorzej...

A przed tak wyczerpującym dniem nauki i próbną maturą trzeba było zjeść porządne śniadanie. Przepyszne, mięciutkie i delikatne w smaku kluski twarogowe z wiśniami :)

~  Kluski z serem podane z wiśniami ~

Składniki:
200g mielonego twarogu
2 łyżki mąki (u mnie razowa orkiszowa)
1 jajko
1 łyżka świeżo mielonego siemienia lnianego

+ dowolne dodatki, pasować będą zarówno słodkie jak i wytrawne 

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie zagotowujemy wodę w garnku i lekko ją solimy. Łyżką wrzucamy porcje ciasta na wrzącą wodę i gotujemy kluski około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię. Gotowe wyciągamy cedzakiem i kładziemy na talerz. Odstawiamy na chwilę do przestygnięcia, dodajemy dodatki i pałaszujemy. Kluski świetnie będą smakować z pysznym sosem wiśniowym :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz