niedziela, 4 stycznia 2015

Masło z awokado

Wszyscy wiemy o tym, że awokado jest bardzo zdrowe, że zawiera mnóstwo cennych witamin między innymi C, E i A, które jako przeciwutleniacze mają działanie przeciwnowotworowe oraz witaminy z grupy B, wśród których szczególnie cenny jest kwas foliowy. Wiemy również, że owoc ten jest bogaty w nienasycone tłuszcze roślinne (w 100g awokado znajduje się go aż 15g), między innymi cenny kwas oleinowy, który obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Wszystko to doskonale wiemy, tylko jak jeść takie awokado? Na moim blogu pojawiały się już przepisy z użyciem awokado, a dzisiaj proponuję wam zamienić margarynę na 'masło' z awokado. Spożywanie awokado dobrze wpłynie nie tylko na poziom cholesterolu we krwi, ale również na kondycję naszych włosów, skóry i paznokci, dobrze je odżywiając.


~ Masło z awokado ~

Składniki:
dojrzałe! awokado
sól

Wykonanie masła z awokado nie wymaga od nas prawie żadnego wysiłku. Wystarczy, że przekroimy owoc na pół, wyjmiemy z niego pestkę i już możemy użyć naszego masełka. Jeśli chcemy możemy wyjąć je łyżką ze skórki, wymieszać z solą, dodać ulubione zioła i z powrotem umieścić je w skórce. Aby masło zachowało świeżość na dłużej, należy przetrzymywać je w lodówce, wraz z wyjętą pestką. A żeby nie ciemniało, możemy lekko skropić je cytryną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz