czwartek, 1 stycznia 2015

Pieczone ziemniaki

Z okazji nowego roku życzę wam, aby ten rok był jeszcze lepszy od ubiegłego i żebyście wytrwali w postanowieniach noworocznych :)

Moja propozycja na urozmaicenie zwykłego obiadu. Zamiast zwykłych, gotowanych ziemniaków możemy podać, pyszne, pieczone ziemniaczki z cukinią i czosnkiem, których przygotowanie zajmie dosłownie kilka minut + pieczenie. Nie obawiajcie się pieczonego czosnku, bo w piekarniku czosnek traci swój charakterystyczny, ostry smak i zapach :)

~ Pieczone ziemniaki nadziane cukinią i czosnkiem ~

Składniki:
ziemniaki
cukinia
czosnek
masło/oliwa
kilka ząbków czosnku
przyprawa do ziemniaków

Ziemniaki myjemy, obieramy i nacinamy. Cukinię kroimy w cieniutkie talarki. Czosnek kroimy w plasterki. Do kieszonek wykrojonych w ziemniakach wkładamy na przemian cukinię i czosnek. Ziemniaki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym, posypujemy przyprawą i na każdego ziemniaka kładziemy plasterek masła lub skrapiamy oliwą. Między warzywa możemy położyć kilka ząbków czosnku. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na około godzinę ( w zależności od wielkości ziemniaków, czas pieczenia może się nieco skrócić lub wydłużyć).

2 komentarze:

  1. Tak przyrządzone ziemniaczki smakują obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ostatni raz o tej porze przeglądam jakie kolwiek przepisy,!aż w brzuchu burczy :)

    OdpowiedzUsuń