poniedziałek, 12 stycznia 2015

Placki z serka wiejskiego

Te placki są po prostu pyszne ^^
Szybkie w przygotowaniu, nie rozwalają się, mają delikatny smak, a do tego, te kawałki rozpuszczonego serka :)
Możemy je zrobić w wersji na słodko, dodając miód, suszone owoce, orzechy lub wytrawnej z ziołami, szczypiorkiem i wędliną. Takie placki spokojnie możemy zapakować do pojemniczka i zabrać ze sobą do pracy/szkoły/na uczelnię.


~ Orkiszowe placki z serka wiejskiego ~

Składniki:
150g serka wiejskiego
50g mąki orkiszowej (może być inna)
1 jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól

+ dowolne dodatki

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy olejem i smażymy na niej placuszki po kilka minut z każdej strony (podczas smażenia, patelnię przykrywamy pokrywką). Gotowe przekładamy na talerz i podajemy np. z sosem wiśniowym, kremem orzechowym lub posmarowane masłem z awokado :)

3 komentarze:

  1. Nie znałam takich placków, wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupełnie zapomniałam o plackach na serku wiejskim, więc chętnie przygotuję je w najbliższym czasie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. jest to jedno z najpopularniejszych dań śniadaniowych w moim domu, ale tylko i wyłącznie z serkiem wiejskim z mlekovity, jak dla mnie jest najlepszy!

    OdpowiedzUsuń