wtorek, 3 lutego 2015

Jajka po benedyktyńsku

 Jem śniadanko i do szkoły :)
 Dzisiaj trochę luksusu, czyli jajka po benedyktyńsku.


~ Jajka po benedyktyńsku ~

Składniki:
2 jajka
2 łyżki octu spirytusowego

+ 2 kromki chleba
warzywa np. ogórek,rzodkiewka, kiełki
sól, pieprz, szczypiorek

Jajko wbijamy do filiżanki. Zagotowujemy wodę w rondelku, wlewamy ocet, mieszamy łyżką tak, aby powstał mały wir i wrzucamy delikatnie jajko z filiżanki (już nie mieszamy!). Po około 2,5 minuty wyciągamy jajko z wody na ręcznik papierowy, odsączamy i kładziemy na kromkę chleba posmarowaną masłem z awokado. To samo robimy z drugim jajkiem. Warzywa kroimy i podajemy razem z kanapkami. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy szczypiorkiem :)

(Nie) nudna kanapka ed II

4 komentarze:

  1. Jak apetycznie :) zapraszam do udziału w kanapkowej akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A bez octu nie da się tego zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc, nigdy nie próbowałam robić ich bez octu, ale z tego co się orientuję można. Wystarczy, że jajka będą świeże a woda musi być osolona :)

      Usuń
  3. Takie śniadania to ja uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń