czwartek, 5 lutego 2015

Kotlety ziemniaczane pieczone

Propozycja na zdrowy i tani obiad dla całej rodziny :)

~ Pieczone kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym ~

Składniki:
(na 4 osoby)
1,5 kg obranych ziemniaków
2 duże jajka
trochę smażonej cebuli
przyprawy: sól, pieprz i suszony czosnek
bułka tarta do obtaczania kotletów

Sos:
500g pieczarek
2 cebule
180g śmietany
przyprawy: sól, pieprz, suszony czosnek
2 łyżki oleju
łyżeczka mąki

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, odparowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę smażymy na łyżce oleju i uzupełniamy gorącą wodą. Gdy cebula zmięknie, odkładamy część potrzebną do kotletów. Następnie ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem. Przyprawiamy do smaku, dodajemy podsmażoną wcześniej cebulę i jajka. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, możemy dodać trochę bułki tartej. Z ziemniaczanej masy formujemy małe kotleciki, przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180* na około 30-40 minut.
Sos: Pieczarki kroimy w plasterki, solimy i przekładamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Gdy pieczarki będą gotowe, dorzucamy do nich wcześniej zrobioną cebulę, doprawiamy i jeśli większość wody wyparowała, uzupełniamy ją. Rozrabiamy śmietanę z mąką i wlewamy do pieczarek i cebuli. Podgrzewamy aż lekko zgęstnieje.
Kotlety wyjmujemy z piekarnika, nakładamy na talerze i polewamy sosem pieczarkowym :)

1 komentarz:

  1. Przekonałaś mnie tym sosem pieczarkowym, bardzo taki lubię, ale placuszkom też niczego nie brakuje:)

    OdpowiedzUsuń