wtorek, 24 lutego 2015

Placki z ciecierzycy

Wczoraj gdy wróciłam do domu zobaczyłam, że w kuchni stoi 6 słoików masła orzechowego (tego z Lidla). Byłam bardzo szczęśliwa z tej ilości, ale wyobraźcie sobie moją reakcję, gdy tato powiedział mi, że w samochodzie ma 9 kolejnych. Po prostu nie mogłam w to uwierzyć. Mój tato mistrzem ;D

Placki z mąki z cieciorki można potraktować jako małe chlebki, z których można zrobić kanapki lub po prostu wrzucić dodatki do ciasta i zjeść jako placki :)

~ Placki z mąki z ciecierzycy posmarowane masłem orzechowym ~

Składniki:
5g świeżo mielonego siemienia lnianego
~70ml wody/ 150g jogurtu naturalnego*
1 łyżeczka kakao naturalnego
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
ewentualnie dowolne dodatki

*jeśli dodamy jogurt, placki będą bardziej wilgotne w środku

Mieszamy wszystkie składniki prócz kakao. Powstałe ciasto dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy małe placki (1 łyżeczka = 1 placek). Gotowe przekładamy na talerz i zjadamy z dowolnymi dodatkami, u mnie z masłem orzechowym :)

2 komentarze:

  1. Zazdroszczę takich zapasów masła orzechowego;)
    Placuszki z cieciorki bardzo lubię, więc wierzę, że twoje są wyśmienite:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ehhh... z przykrością oznajmiam, że prawdopodobnie będzie w domu o jeden słoiczek mniej... Twoja siostrzyczka kupiła sobie jedno masło orzechowe dla spróbowania i okazało się przepyszne ! Niedługo się skończy i liczę na wsparcie ze strony rodzinki i odstąpienie z dobrej woli jednego słoiczka ... :D ^^

    OdpowiedzUsuń