poniedziałek, 23 listopada 2015

Placki dyniowe

Jak wiadomo trwa sezon na dynię dzięki czemu jest łatwo dostępna i ma niską cenę, więc będąc na targu, bez wahania kupiłam duży kawał od miejscowego rolnika i zrobiłam z niej między innymi pyszne placki dyniowe. Są delikatne i bardzo smaczne. Mogą być alternatywą dla placków ziemniaczanych ;)

Placki z dyni to bardzo zdrowy, szybki i tani obiad dla studentów i nie tylko :)

~ Placki ziemniaczane ~

Składniki:
500g dyni hokkaido
1 jajko
ćwiartka cebuli
ewentualnie trochę mąki pszennej
przyprawy: sól, pieprz, czosnek

Dynię i cebulę ścieramy na tarce o małych oczkach lub miksujemy w malakserze, następnie dokładnie odciskamy powstałą masę z nadmiaru soku na sitku lub gazie. Na koniec dodajemy jajko, przyprawy i, jeśli masa będzie zbyt luźna, trochę mąki. Placki smażymy na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni teflonowej, po kilka minut z każdej strony (podczas przewracania na drugą stronę trzeba uważać, ponieważ placki są dość delikatne)lub pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez około 15 minut. Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Oo studencki, oszczędny obiad - taki, jakie lubię :) placuszki dyniowe są niezastąpione na jesień, a jakie smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne placki, pysznie się prezentują :) Uwielbiam placki z dyni, ale jem zazwyczaj w wersji słodkiej i uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń