niedziela, 22 listopada 2015

Placki ziemniaczane

Od dzisiaj na blogu co jakiś czas będą pojawiać się tak zwane "obiady dla studentów i nie tylko", przeważnie będą to dania tanie i szybkie w wykonaniu, które można zapakować do pudełka lub termosu i zabrać na uczelnię. Jako studentka dietetyki postaram się, aby były nie tylko smaczne, ale także zdrowe ;)

Dzisiaj tanie, szybkie, bardzo smaczne i, o ile nie utopimy ich w oleju, zdrowe - placki ziemniaczane :)


~ Placki ziemniaczane ~

Składniki:
0,5 kg ziemniaków
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
pół cebuli
mąka ziemniaczana
przyprawy: sól, pieprz, czosnek

Ziemniaki obieramy i trzemy na tarcze o małych oczkach lub miksujemy w malakserze, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na chwilę. Po kilku minutach ziemniaczaną masę odciskamy na sitku lub gazie, dodajemy do niej zmiksowaną cebulę, mąkę pszenną, jajko, przyprawy i mąkę ziemniaczaną (tyle ile trzeba do uzyskania zwartej konsystencji). Placki smażymy na patelni teflonowej na małej ilości oleju, po kilka minut z każdej strony lub pieczemy w  piekarniku w 170*C przez około 15 minut. Gotowe placki podajemy np. z jogurtem naturalnym i miodem. Smacznego :) 

3 komentarze:

  1. Po co odlewamy sok ziemniaczany?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo jest go bardzo dużo i trzeba by więcej mąki dodać. A wtedy to już placki mączne nie ziemniaczane. Muszą być spoiste i treściwe, bo wodniste będą pryskać w zetknięćiu z gorącym olejem. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  2. odciśnięte ziemniaki i taka ilość mąki to placki betonowe

    OdpowiedzUsuń